Nieuws & Activiteiten  |  De Babbelaar Maart 2023

De Babbelaar Maart 2023

Op dinsdag 14 februari organiseerde de Rozemarijn een Valentijnsontbijt. Dit jaar nodigden we Guido en Jean Michel uit om mee aan te sluiten tijdens ons ontbijt. Zij organiseerden met KWB Zandvoorde een grote soepactie op 24 december t.v.v. Rozemarijn. Om 10u kwam de pers en kregen we een prachtige cheque overhandigd van 2500€. Nogmaals een grote dank Guido en Jean Michel van KWB Zandvoorde maar ook aan iedereen die hieraan meewerkte om dit mogelijk te maken.
6 maart 2023

Goeiemorgen, - middag of -avond,
Ik moet eerlijk bekennen, ik kon het niet laten ...
Ik heb ‘ChatGPT’ gevraagd dit voorwoord te schrijven. ‘ChatGPT’ betekent eigenlijk dat je in gesprek gaat met een computerprogramma, een beetje te vergelijken met iets opzoeken op internet. Dat computerprogramma is een vorm van kunstmatige intelligentie en is zo gemaakt dat het een enorme hoeveelheid informatie van internet en ook de menselijke taal kan begrijpen en gebruiken.
Binnen de twee seconden verscheen onderstaande tekst op m’n computerscherm: 
“Beste bewoners en medewerkers van ons woonzorgcentrum, Het is met veel plezier dat ik dit voorwoord mag schrijven voor onze huiskrant. Ons woonzorgcentrum is een unieke en speciale gemeenschap, waar we samenwerken en elkaar steunen om onze levenskwaliteit te verbeteren.
Met de huiskrant willen we u op de hoogte houden van alle activiteiten en evenementen  in ons centrum, evenals de veranderingen en verbeteringen die we aanbrengen om uw verblijf hier nog comfortabeler te maken.
Het is ook een plek om elkaar beter te leren kennen, met verhalen van bewoners en medewerkers en andere interessante informatie.
We hopen dat deze huiskracht een waardevolle aanvulling zal zijn op uw verblijf hier en dat het u zal helpen verbonden te blijven met de gemeenschap. Bedankt voor uw deelname en bijdrage aan ons centrum.”
Toegegeven: ik zou ‘centrum’ vervangen door ‘ons huis’ maar voor de rest herken ik er wel de Babbelaar in. U?
Ik leerde de chatbox kennen via m’n man die software ontwikkelt (computerprogramma’s maakt) en de kinderen die trouwens schrik hebben dat ze binnenkort op school alle digitale media zullen moeten afgeven omdat de chatbox een antwoord kent op zo goed als alle vragen (dus ook op die van huiswerkopdrachten en examens). 
U las er misschien ook al over in de krant of hoorde het in de nieuwsberichten op TV? Er valt veel te zeggen over de chatbox, de vooren de ongetwijfeld ook vele nadelen. Eén ervan ondervond ik zelf al: het is een beetje verslavend. 
Zo typte ik ondertussen ook een volgende zoekopdracht in: “Schrijf een artikel over de maand maart in ons woonzorgcentrum”. Een fractie van een seconde later verschijnt deze tekst...
“Maart, de maand van de lente, is een prachtige tijd van het jaar. Na de koude en donkere winter, zien we de natuur weer tot leven komen en worden we verwend met zonniger weer en meer licht. Voor ouderen in een woonzorgcentrum is maart ook een bijzonder moment om naar uit te kijken. Bloeiende bloemen: maart is de maand waarin de bollen in bloei komen. Dit is het moment om de bloemen in onze tuin te bewonderen. Onze medewerkers organiseren wandelingen door te tuin, zodat u kunt genieten van de schoonheid van de natuur. Lentefeesten: om de komst van de lente te vieren organiseren we lentefeesten in ons centrum. U kunt genieten van muziek, dans en lekkers en samen feesten met andere bewoners en medewerkers. Muziekoptredens: muziek kan een grote bron van plezier zijn. Luister naar de melodieën die uw herinneringen oproepen en zing samen met ons mee. (...)”
En zo gaat het nog een tijdje door. Die bloeiende bloemen: helemaal waar (hou vooral de tuin rond de vogelkooi in de gaten); het gefeest: Bal Masqué is net achter de rug, de volgende feestjes worden voorbereid; muziek en samen zingen: heerlijk! In alle geval: “Lente is een tijd van groei en nieuwe beginnen” (ik vroeg de chatbox een mooie zin om dit voorwoord mee af te sluiten).
Ontzettend veel leesplezier gewenst en ik beloof u dat ik het volgende voorwoord gewoon terug zelf schrijf!
Warme groet,
Els.