Nieuws & Activiteiten  |  De Babbelaar Juli - Augustus 2024

De Babbelaar Juli - Augustus 2024

Dag lezer van de Babbelaar, Kort geleden hadden we ons personeelsfeest. Traditiegetrouw hét moment om de medewerkers in de bloemetjes te zetten en te bedanken voor hun dagelijks engagement voor u allen. Sta me toe dit voorwoord geheel aan hen op te dragen en via deze weg het welkomstwoord die avond hier nog eens te herhalen ... Misschien goed om te weten: het thema van de avond was “Regina Coeli at the Oscars”. Geniet ervan om tussen de regels door de collega’s eens op een andere manier te ontmoeten.
3 juli 2024

Lieve lezer,

Wat fijn dat jullie al een paar maanden met me meelezen. We hebben al verschillende onderwerpen besproken, zoals jezelf op de eerste plaats zetten, grenzen aangeven en bewaken, en keuzes maken die goed voor je zijn.

Deze keer wil ik het hebben over tijd voor jezelf maken. Vaak voelen we ons schuldig als we tijd voor onszelf nemen. Mag dat wel als jonge moeder? Moet ik als vader niet altijd mijn partner ondersteunen?

En hebben we daar eigenlijk wel tijd voor? We hebben allerlei redenen om geen tijd voor onszelf te nemen, terwijl dat juist heel belangrijk is. Denk aan je telefoon. Als je wilt dat hij je de hele dag helpt met bankzaken, contacten onderhouden, je agenda bijhouden, wekker zetten, iets opzoeken op internet, navigeren, foto’s maken, enzovoort, moet je ervoor zorgen dat de batterij opgeladen is. Zo werkt het ook bij mensen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat staan we klaar voor iedereen om ons heen: het gezin, werk, sociale contacten, kinderen die naar naschoolse activiteiten moeten, misschien ook ouders die zorg nodig hebben, het huishouden...

We zijn de hele dag druk in de weer. Als je niet zorgt dat jouw batterij vol blijft, raak je uitgeput. Het begint met een beetje moe zijn, maar kan uiteindelijk leiden tot serieuze problemen zoals niet meer kunnen werken of geen zin meer in het leven hebben.

Ik hoor je al denken: "Ja, Cindy, dat kun je wel zeggen, maar al die dingen moeten toch gebeuren?" Vraag jezelf eens af: moet het echt nu? Moet het echt vandaag? Van wie moet dat? Jij mag kiezen om de vaatwasser een dagje te laten staan, of de was een dagje later te doen.

Als je besluit om even de boel de boel te laten, neem dan de tijd om iets voor jezelf te doen. Als de kinderen in bed liggen, is dat een perfect moment voor een warm bad, met kaarsjes, een lekker geurtje, en iets lekkers te drinken. Neem een paar keer per week een voetbad met magnesiumvlokken en een etherische olie zoals lavendel of kamille om te ontspannen. Dit kan je ook een goede nachtrust geven.

Ben je een lezer? Zet dan de tv uit en pak je favoriete boek. Je kunt ook een mooi schriftje kopen en de tijd nemen om je dag door te nemen: waar ben je dankbaar voor, wat ging goed vandaag? Dit is een fijne gewoonte om elke dag te doen. Misschien vind je breien of haken ontspannend?

Je kunt je batterij op veel verschillende manieren opladen. Als je thuiskomt na een drukke dag, zet dan een vrolijk liedje op en dans met de kinderen. Of zet de kinderen even voor de tv en geniet van een kopje koffie of thee voordat je aan het avondeten begint. Kies soms voor een afhaalmaaltijd of een kant-en-klare maaltijd om jezelf wat gemak te gunnen. Overweeg een poetshulp in te schakelen, zodat je meer tijd hebt voor dingen die je energie geven.

Misschien ben je een vroege vogel en kun je je wekker een halfuurtje eerder zetten, zodat je rustig de tijd voor jezelf hebt voordat de dag begint. Dit is mijn favoriete manier om de dag te starten. Ik sta elke ochtend ruim op tijd op, meer dan een uur voordat ik naar mijn werk vertrek. Ik neem de tijd om rustig te ontbijten met een kopje koffie. Ik besteed tijd aan mezelf, kijk hoe ik me voel en wat ik kan doen om dat te verbeteren. Vaak overdenk ik ook waar ik dankbaar voor ben. Soms beluister ik een motiverende podcast. Tegen de tijd dat ik naar mijn werk ga, ben ik helemaal klaar voor de dag. Op de fiets luister ik soms een podcast, maar meestal geniet ik gewoon van het fietsen.

De boodschap is: zoek uit wat voor jou ontspannend is. Dat kan in kleine dingen zitten. Wat voor mij ontspannend is, hoeft dat voor jou niet te zijn, en andersom. Denk eraan: als jouw batterij vol is, heb je des te meer te geven aan je geliefden.

Tot de volgende keer!

Cindy